Menu

bouwen met Bouma's

10 jaar BmB wordt ook in Zambia gevierd


Het 10 jarig bestaan van BmB is op 17 mei jl. in Reahûs, Fryslân gevierd, maar het moet ook in Kaomo, Zambia worden gevierd. Op zijn Zambiaans natuurlijk. De voorbereidingen gaan ook op zijn Zambiaans. Daarbij is de aanwezigheid van BmB-Nederland niet nodig, sterker nog, niet altijd gewenst. Herman schrijft in mail het volgende over dit bijzondere dag:

Tijdens de vergadering wordt  mij vriendelijk doch dringend verzocht om de zaal te verlaten.  Er moeten zaken, BmB-Nederland en mij persoonlijk aangaande,  worden besproken. De tweede vergadering wordt mij vóór aanvang de toegang al geweigerd. ‘Verboden toegang’, dat overkomt mij nog een keer, niet in een vergadering maar tijdens de voorbereidingen van het feest. Het feest wordt hier altijd in open lucht gevierd. Om de gasten niet uren lang in de felle zon te laten zitten worden er tenten geplaatst. Deze tenten huur je bij het militaire kamp in Kaoma. 

Shiswashwa, bestuurslid van BmB Kaoma komt langs, ‘Herman we gaan de tenten halen.’ Bij het kamp worden wij staande gehouden. Shiswahwa legt het doel van onze komst uit. De soldaat pleegt een telefoontje en we mogen doorrijden, dat wil zeggen, Shiswaswha mag doorrijden, ik mag het terrein niet op. Blanken, maar gelukkig ook politici wordt de toegang geweigerd. Ik verkeer in goed gezelschap. De voormalige voetbalcoach van het Zambiaans elftal, een Fransman, werd de toegang geweigerd toen hij bij de militairen wilde scouten. 

Een feest zonder eerst een kerkdienst is hier geen feest. Als ik ’s morgens de kerk inloop lijkt het alsof er een bom is ontploft, chaos. De banken staan op elkaar gestapeld, op het priesterkoor staan steigers, overal zaagsel: er is aan het plafond gewerkt. Maar plotseling, als ik denk dat hier geen dienst gehouden kan worden, beginnen vrouwen en mannen met de schoonmaak. Hoezo geen dienst in deze kerk? Hij staat er toch spic en span bij? 

De dienst begint ieeeets later dan gepland. De charme van Zambia/Kaoma? Uiteindelijk wordt het een fantastisch feest, jammer dat jullie er niet bij konden zijn. Het weer schijnt in Nederland niet al te best te zijn, nou laat het een troost zijn: wij hebben de afgelopen week ook zeker anderhalve dag bewolking gehad. Niet zwaar bewolkt, maar toch. Afzien!