Menu

bouwen met Bouma's

Johannes Bouma


Johannes Bouma (1930) werd geboren als 3e zoon in een katholiek gezin van 13 kinderen in Nijan (Fryslan). Als kleine jongen wist Johannes al dat hij missionaris wilde worden.  Hij kreeg zijn opleiding  aan het klein seminarie van de Congregatie van Missionarissen van Mariannhill in Arcen in Noord-Limburg. In 1952 trad hij in bij deze congregatie. In 1957 werd hij tot priester gewijd en moest hij nog elf jaar wachten voor dat hij missionaris werd. Hij ging naar Zuid Afrika waar hij uiteindelijk bijna 25 jaar werkte.

Naar Zambia
In 1993 werd hij overgeplaatst naar Zambia. De eerste drie jaren daar werkte hij in het noorden, daarna in Lusaka en uiteindelijk in Kaoma in de Western Province. In Kaoma kwamen in 2006 vier broers van Johannes om daar voor de gemeenschap van Kaoma het Home Based Care Regina House te bouwen.

Met emeritaat
Nadat hij met emeritaat ging woonde Johannes in Makeni (in de buurt van Lusaka) in een opleidingshuis van Mariannhill. Lees ook het interview dat ter gelegenheid van zijn 50 jarig jubileum verscheen in het Friesch Dagblad!

Terug naar Nederland
In juli 2016 verliet Johannes voorgoed Zambia om weer in Nederland te gaan wonen (Arcen).